Dette kan du lære af studenterforeninger

Studenterorganisationer er særlige fordi de fleste medlemmer forlader organisationen efter få år. Det stiller nogle helt særlige krav til foreningen for at sikre sin eksistens og udvikling. Hvad kan andre foreninger lære af dette?

Det har vi talt med Love Josefsson om. Han er tidligere formand for Handelshøjskolen Gøteborgs Studenterorganisation og har mange flere ungdomsforeningsposter i bagagen.

”Forestil dig, at 90% af dine medlemmer – og administrationen – forsvinder inden tre år. Hvad gør du for at sikre, at foreningen overlever og at gode initiativer fortsætter?”

”I udgangspunktet gør det foreningen skrøbelig og vanskeliggør længerevarende aktiviteter og interne strategiprocesser. Derfor er det vigtigt at medlemmer ikke bare er ambassadører under selve medlemskabet, men at de også har et tilhørsforhold efter at de forlader foreningen. Så de derigennem kan fortælle om den gode sag og mulighederne i foreningen til potentielle nye medlemmer.” – Fortæller Love Josefsson.

Det er på linje med resultaterne af Groupcares årligt tilbagevendende Foreningsundersøgelse, som de sidste par år har vist, at member-get-member er en af de mest succesfulde rekrutteringsmetoder. Fordelen med ambassadører er, at de har høj troværdighed og gennemslagskraft i eget netværk – i modsætning til fx reklamer.

Fleksibilitet er vejen frem

Love mener at mange foreninger er for firkantede i forhold til at sikre relevans over for medlemmerne.

”Det er 0 % eller 100 % – enten er du ekstremt engageret og identificerer dig med medlemskabet, eller også er du ikke engang medlem. Der er ofte brug for en mellemting.”

”Her er det vigtigt at høre på medlemmerne, for det kan samtidig være vanskeligt rigtigt at forstå medlemmernes behov. Her kommer data ind i billedet. Ved at kigge på data om medlemmernes interesser og behov bliver det betydeligt lettere, at udforme de medlemskaber som ligger ”midt imellem”. Det gør medlemskabet mere relevant og øger samtidig sandsynligheden for at foreningen vokser.”

Unge er generelt vanskeligere at engagere

Mange kæmper for at få de unges opmærksomhed – fra Facebook til den lokale idrætsklub. Noget som de unge konstant mærker i hverdagen, ifølge Love.

”Det er vanskeligere at få folk til at engagere sig, tage stilling til og afsætte tid til frivilligt arbejde. Det bliver helt tydeligt, når du ser på de politiske ungdomsorganisationer. I gamle dage var mange flere aktive på forskellige engagementsniveauer.”

”Det stiller høje krav til foreningen. Derfor er det vigtigt at medlemmet ser tydelige fordele ved sit medlemskab – og at foreningen opleves som nærværende. For at opnå dette kræves mod til at gennemføre ændringer i organisationen, samt evne til at tage vare på det foreningen gør godt i dag.”

Ikke unikt for studentforeninger

”Der er en meget høj medlemsgennemgang i studenterforeninger, men de fleste kan lære lidt af dem. For at overleve må man som organisation hele tiden være lydhør for hvad medlemmerne mener – ellers findes der mange andre forummer, som gerne vil være det. Dette gælder fagforeninger såvel som fodboldklubber.” – Fortæller Love Josefsson.