Succes med brug af SMS i foreningsarbejdet – erfaringer fra Norge

Senterpartiet i Norge har i snart 10 år benyttet SMS i det medlemsrettede arbejde for at mobilisere medlemmer og skabe engagement. Og kigger man på det netop overståede valg til Stortinget lader det til at virke: Senterpartiet var nemlig det parti, der oplevede den største fremgang. Med en stærkt udpræget decentral dagsorden, såvel politisk som organisatorisk, fik partiet tæt på dobbelt så mange stemmer som ved valget i 2013. Vi har taget en snak med Anders Eidsvaag Graven, der er økonomi- og IT-ansvarlig i Senterpartiet, omkring brugen af SMS i foreningsarbejdet.

27. november 2017

Af: Jakob Haquinius Eggefors

SMS bruges hovedsageligt lokalt

Senterpartiets arbejde foregår på tre niveauer; kommunalt, fylke (region) og nationalt niveau – hvor arbejdet på kommunalt og fylke-niveau overvejende er decentralt organiseret og det nationale niveau er centralt organiseret fra sekretariatet.

”Vi benytter mest SMS på lokalt- og fylkeniveau (region)”, siger Anders og fortsætter; ”I de såkaldte lokallagene i kommunerne bruges SMS for at kommunikere med medlemmerne og formidle information om fx forskellige aktiviteter, aktuelle sager, invitationer til årsmøde og lignende. De kan være målrettet alle lokale medlemmer eller mere styret til særlige grupper”.

Det er meget sjældent at der udsendes SMS’er til alle medlemmerne fra det centrale nationale niveau. Men på fylkeniveauet bruges SMS til at kommunikere med forskellige grupper. ”Enten kommunikerer man på fylkeniveau med alle medlemmerne i sit fylke, de styrende i lokallagene samt nogle gange kun med lokallagslederne (de lokale formænd). Disse grupper defineres ved udsendelserne af selve beskederne,” fortæller Anders Eidsvaag. Det drejer sig altså om et redskab for kommunikation i organisationen til medlemmer og aktive, snarere end ekstern kommunikation, som fx markedsføring. Desuden er der blevet sendt rigtig mange SMS’er hidtil i år – hele 204.313 stk.

En nem måde at kommunikere på – til en fornuftig pris

Senterpartiet har brugt SMS i det medlemsrettede arbejde i snart 10 år og med gode erfaringer. Udover at det er nemt at benytte, er det ifølge Anders en kommunikationskanal som passer godt til deres medlemmer. Senterpartiet er nemlig et parti, der også har flere ældre medlemmer. ”De lidt ældre benytter ofte E-mail og computer mindre, end de benytter deres telefon. De synes tit det er vældigt rart at få en kort besked direkte på telefonen, hvis der skal være et møde eller informeres om noget”.

Ift. til omkostningerne mener Anders også, at SMS kan betale sig: ”Det koster at sende SMS’er, men det er ikke en uforholdsmæssig omkostning. Hvis du sammenligner det med at sende et brev med almindelig post er det meget billigt”.

Derudover mener Anders, at medlemmerne er glade for muligheden for at få tilsendt SMS’er: ”Det er vældigt positivt. Alle medlemmer har jo muligheden at afmelde sig SMS-listerne, hvorefter de ikke vil modtage SMS mere. Og det er heller ikke sådan, at man hele tiden modtager SMS’er. På lokalt niveau er det måske maks. en gang om måneden man modtager en SMS – blandt de mest aktive lokalforeninger. Og gennemsnittelig er det mindre end det”.

Vigtig at tænke på, hvordan SMS bruges

Der er videre forskel på det indehold man sender ud via SMS og E-mail. Anders fortsætter; ”Mange medlemmer er glade for at få de vigtigste informationer i en kort besked på telefonen, fremfor at modtage en mail med information de måske ikke synes er så vigtig, og som desuden tager længere tid at læse. Vi bruger også SMS som påmindelser om sig, fx møder”.

Det er altså vigtig, ikke at ”spamme” medlemmerne. Samtidig er det de lokale ledere, der er ansvarlige for udsendelserne og koordinering af SMS’er i sine distrikter – ikke det centrale sekretariat. Det er helt på linje med Senterpartiets decentrale dagsorden som ikke kun medlemmerne sætter pris på, men åbenbart også mange af de norske vælgere sætter pris på.

Mulighederne ved brugen af SMS er mange, og som Senterpartiet viser med deres brug kan det gøres på mange forskellige måder. Når man som Senterpartiet har stort fokus på det decentrale arbejde og den lokale betydning er SMS i hvert fald ideelt til at understøtte foreningsarbejdet.

I Groupcare oplever vi, hvordan det lokale engagement er i mange foreninger er kernen i det vellykkede foreningsarbejde. At komme tæt på medlemmerne giver ikke kun mere viden om, hvad der optager medlemmerne, men det sikrer også at foreningen opleves som nysgerrig og nærværende – hvilket kan være med til at fremtidssikre foreningen.

Er du nysgerrig på brugen af SMS i foreningsarbejdet? Så tager vi altid gerne en uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe jer i gang.

2018-03-13T11:55:50+00:00